Stanley

Toen dochterlief afgelopen juli naar Nederland vertrok om te studeren, besloot manlief haar kamertje te gaan opknappen. Een leuk, maar tijdrovend project. Professioneel klussen moet je wel in je vingers hebben. Ik weet inmiddels dat hij best handig is. Ik heb hem in het verleden een houten vloer met uiterste precisie zien leggen. Ik dacht toen nog: goh, ik wist niet dat ik zo’n handige man getrouwd had. Dat heeft hij uitermate goed verborgen weten te houden (totdat we een huis kochten).Voordat er überhaupt een vinger gelicht kan worden, moet er gereedschap aangeschaft worden. De keuze is reuze bij de bouwmarkt: van spotgoedkoop tot peperduur. Nu houd ik wel van pittig, maar niet als het om prijzen gaat.

Wij gaan voor klussen met plezier. Goed gereedschap is het halve werk. Het merk Stanley komt uiterst vriendelijk op ons over. Met zijn schappelijke prijsje en zonnig geel kleurtje is de keuze al snel gemaakt. Stanley is vanaf nu dé grote klusvriend van mijn man. Trouw als hij is, heeft hij enkel oog voor Stanley en wordt het ene na het andere gele item in ons karretje gemikt. We zijn het zonnetje van de klusmarkt.

Ik probeer mijn klusser zoveel mogelijk met raad en daad terzijde te staan. Om hem tijd te besparen, zodat hij lekker door kan werken, rijd ik heen en weer naar de bouwmarkt om ofwel (Stanley) gereedschap of materiaal te kopen. Hij moet flink doorwerken, want dochterlief komt naar huis met de kerst. Ze zegt wel dat ze in het gastenverblijf kan slapen, maar we hebben haar liever onder ons dak, dan achter in de tuin.

Ons gastenverblijf was haar favoriete plek, vanwege het ongedierte. Het wemelde er altijd van de kakkerlakken. Enige tijd geleden hebben we tot grote schrik van onze dochter een ongediertebom af laten gaan. Hoeveel lijkjes wou je hebben? Ze was verbouwereerd dat we haar vriendjes hadden vermoord. Ik zweer het je, ze laat kakkerlakken over haar handen kruipen en geeft ze troetelnaampjes. In feite zijn het gewoon bruine lieveheersbeestjes, beweert ze. Met haar liefde voor vlinders kan ik me vereenzelvigen, maar kakkerlakken … daarin is ze in haar eentje!

Onlangs ging de hulpklus gewapend met een lijstje van de opperklus naar de bouwmarkt. Laatstgenoemde had roerstokjes nodig. Hmmm, hoeveel zou hij nodig hebben … een stuk of 5? Ik gooi precies dat aantal in mijn karretje. Ook heeft hij nog vulmiddel nodig. Hoeveel had hij daarvan gehad willen hebben? Geen idee! Wat ik zie, is dat je beter een 500 milliliter pot kunt kopen, want dat is naar verhouding goedkoper dan 250 milliliter. De emmer met de meeste milliliters belandt in mijn karretje.

Voor de zekerheid bel ik toch mijn opperklus even.

Hij: ‘Hai lief, lukt het allemaal?’

Ik: ‘Ja hoor, ik vroeg me alleen af hoeveel stokjes je nodig hebt.’

Hij: ‘Doe er maar een stuk of vijf.’

Ik: ‘Ooooh, raad eens hoeveel ik er in mijn karretje heb liggen? Vijf!.’

Hij: ‘Heel goed, waarom bel je eigenlijk?’

Ik hoef niet eens meer te vragen welke maat hij zou kiezen voor het vulmiddel … wij zitten geloof ik wel op één lijn. Ook heeft de opperklus een nijptang nodig. Hoe noem je zo’n ding in het Engels? Ik sta een beetje onbeholpen uit te leggen dat ik een spijker uittrek geval nodig heb. Als de behupzame jongeman eindelijk begrijpt wat ik bedoel word ik naar de desbetreffende afdeling geleid. Heeft u misschien een Stanley? Nee dat is niet het geval. Er hangen verschillende nijptangen in allerlei kleuren, maten en prijzen. Ik heb geen idee welke ik moet kiezen. Ik maak een foto met mijn iPhone en stuur hem door naar mijn klusser. Bijna direct krijg ik een berichtje terug:

Neem die gele maar, de kwaliteit maakt me niet uit, maar hij past reuze mooi bij Stanley.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s