Festiviteiten

Sinds onze bloedjes van kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten om te gaan studeren, is het wat stilletjes in huize Rutten. Onze vrienden, die we in de loop der tijd hebben gemaakt, zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus trekken we er in volle vaart op uit. Een nieuwe “festiviteiten fase” met vrienden is officieel aan gebroken.

Gisteravond hadden we alweer een feestje. We namen afscheid van de jeugdige jaren van een goede Zuid-Afrikaanse vriend. Niet mijn woorden hoor, maar die van zijn vrouw. Volgens haar is hij nu officieel een “oude” man. Zij heeft deze status nog niet bereikt. Dat kan ook niet want ze is een vrouw.

Zijn vijftigste verjaardag wordt in stijl gevierd. Een prachtige afgehuurde locatie, lekkere hapjes en een maaltijd waar menig restaurant niet aan kan tippen. Allemaal geregeld en bereidt door zijn vrouw, die kan koken als de beste. In Zuid-Afrika heeft ze menig restaurant gerund.

Bij aankomst serveert ze ons met een pollepel glühwein uit een grote pan. Het ziet er gezellig uit. Manlief is iets te gulzig en slurpt meteen een halve kaneel stok en wat kruidnagels mee naar binnen. ‘Zal ik het gewoon maar weer terug gooien?’, zegt hij olijk. Je kunt hem ook nergens mee naar toe nemen …

Zelf gefabriceerde menu kaarten met het opschrift “the old man’s dinner” liggen klaar voor een ieder op prachtig gedekte tafels.

Ze heeft ook een doedelzak band ingehuurd; schijnbaar is haar man daar een groot fan van.

Mijn Nederlandse vriendin is er ook. Gezellig! Wij hebben altijd enórm veel te bespreken. ‘Hou jij eigenlijk van jazz’, vraagt ze ineens. ‘Hmmmm, ik vind het best aardig, maar manlief vindt het echt enorm leuk’, zeg ik.

‘Luister eens even naar dit liedje’, zegt ze. Ik luister een klein stukje en vind het best aardig klinken. Mijn vriendin heeft op Facebook gezien dat er komend weekend een jazz festival hier in de buurt is. Ook de betreffende zangeres treedt met dit liedje op. ‘Zullen we met z’n vieren gaan?’, vraagt ze. ‘Jaaaaa, gezellig!’ Manlief zit schuin tegenover ons aan tafel, druk in gesprek verwikkeld met haar man. Voor ik mijn man kan vertellen dat we uit gaan volgend weekend, komen de doedelzakken die onze vriendin heeft ingehuurd voor haar man binnen.

Zij doet het voorkomen alsof ze een lading strippers heeft ingehuurd. Als ze ‘bring in the girls’ roept, kijkt haar man haar heel verschrikt, aan. ‘Wat heb je gedaan?’, zeggen zijn ogen. Als de Schotse rokjes binnen deinen, is hij helemaal gelukkig.

Het is een lawaai van jewelste en in mijn oren klinkt het allemaal hetzelfde. Tuterdetuuuuuuuuut. De twee kindertjes tegenover mij aan tafel zijn volgens mij dezelfde mening toe gedaan. Al heel gauw worden de handjes tegen de oren gedrukt om de scherpe tonen te dempen. Gelijk hebben ze.

Onze vriend zit te genieten. Over smaak valt niet te twisten en hij wordt maar één keer vijftig. Ik moet toch eens vragen wat zijn vrouw er van vindt …

Manlief heeft een gehoorapparaat. Voordat de Schotse hooglanders hun muziek ten gehore brachten, stond het apparaat nog aan, op de “geroezemoes” stand, maar met dit soort geluid is uit de beste keuze.

Het zit in de genen; zijn moeder is doof geboren. Wat hij daardoor erg goed heeft geleerd, is liplezen. Hij pocht er altijd mee. Hele gesprekken zou hij geluidloos met z’n moeder gevoerd hebben, terwijl zij aan de andere kant van de kamer zat.

Gebruik makend van dit gegeven, vertel ik hem zonder geluid dat we het komend weekend naar een jazz festival gaan. Aan zijn enthousiaste geknik en brede glimlach lijkt het hem volgens mij heel erg leuk.

Als het oorverdovende gebeuren is afgelopen en we kunnen elkaar weer gewoon verstaan, zegt manlief: ‘Wat leuk, we gaan aankomend weekend naar een sex festival!’

3 thoughts on “Festiviteiten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s