Fotografe

‘Mama, hou je ogen toch eens op de weg,’ klinkt het vanuit zoonlief z’n bekkie. Hij heeft zijn wekelijkse tennisles achter de rug en we zitten samen in de auto, op weg naar huis.

Het lijkt net of er juist op die maandagavonden, als ik in de auto zit, de prachtigste zonsondergangen geregeld worden, zomaar! Die ik dan al rijdend aan mijn neus voorbij zie gaan. Ik zit er stiekem naar te kijken. Hij voegt er beleefdheidshalve nog even aan toe dat hij weet hoe prachtig ik de lucht vind, maar dat hij liever nog een poosje leeft.

‘Ik kijk alleen maar vanuit m’n ooghoeken hoor,’ probeer ik mijn onverantwoordelijke gedrag nog goed te praten … hij trapt er mooi niet in, mijn zoon. Mijn dochter kent mij ook langer dan vandaag en beiden weten inmiddels dat hun moeder een fotografenoog heeft ontwikkeld en vrijwel overal een photo opportunity ziet. Ze hebben zich er ogenschijnlijk bij neergelegd. Ze zeggen steeds vaker: ‘Stop maar hoor mama, hier is je camera.’ Hun motto is inmiddels safety first.

En mocht je tegenwoordig met mij gaan wandelen, dan kun je gevoeglijk elke vijf minuten op adem komen. De niet-fitterikken lopen tegenwoordig graag met mij.

Een paar maanden geleden maakte mijn Nederlandse vriendin mij attent op een Indiase fotograaf die in Hawkes Bay woont. Ze is onder de indruk van zijn fotografie. Op haar aanraden bezoek ik zijn Facebook site en inderdaad, ze heeft niet gelogen. Vol bewondering bekijk ik zijn foto’s en raken aan de praat. Het blijkt dat hij om de hoek woont! Hij vindt mijn foto’s mooi en hij is de administrator is van Hawkes Bay Photography, een site waarop enthousiaste fotografen hun foto’s delen. Of ik het leuk zou vinden om lid te worden. Leuk? Dat is een understatement.

Sindsdien gaat er bijna geen dag voorbij of ik deel een foto op genoemde site. Het is net een kleine foto familie. Er wordt geliked, geloved en gewowed. Maar bovenal wordt er commentaar gegeven. Over lichtval, compositie en wat je zoal bij fotografie kunt verzinnen.

Een poosje geleden plaatste ik een foto van een petieterig klein veldmuisje dat ik had gespot in Tainui Reserve. Het vreemde was dat het muisje niet wegrende, de foto was beregoed gelukt. Het mysterie van het hoe en waarom was al gauw opgelost. Er lag een gifkorrel voor z’n snufferd waar het beestje waarschijnlijk een hapje uit had genomen …

Eén van de vaste fotografen, een mevrouw, geeft commentaar op mijn muisje. Ze wil graag op ontdekkingstocht in het Tainui Reserve met mij, zo schrijft ze. Of het morgenmiddag schikt. Ja hoor, we hebben een date.

Als ik aan kom, staat ze al op de parkeerplaats te wachten. Ik heb haar nog nooit ontmoet, alleen haar foto’s bewonderd. Ze stapt uit en mijn blik valt meteen op een enorme rugzak. De Canon camera die ze eruit tevoorschijn tovert, heeft allerlei toeters en bellen, oh nee, lenzen en nog meer lenzen.

Het is een druilerige dag en eigenlijk niet geschikt om foto’s te nemen, maar ze is vastbesloten. Ze wil op de site delen dat wij met z’n tweetjes op pad zijn geweest. We hadden om half twee afgesproken en de wandeling die ik in gedachten heb, duurt ongeveer een half uur. Inclusief wat fotografie denk ik rond drieën wel weer thuis te zijn, als de kinderen uit school komen.

Dat was een inschattingsfout. Om half vier lopen we nog steeds rond in het Reserve. Ze stopt om de klip klap, wil onsies maken, op het bankje zitten dat over Hikanui Drive uitkijkt en zo kan ik nog wel even door gaan.

Als zij het zoveelste stukje mos aan ‘t fotograferen is, stuur ik mijn man een sms-je.

Zeg maar even tegen de kinderen dat ik nog in Tainui Reserve rond loop, ze zullen het niet geloven, maar ik ben met iemand op pad die nóg erger is dan ik …

One thought on “Fotografe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s