Over thee

Thee? Daar krijg je luizen van. Dat is een oude wijsheid van mijn opa. Het is natuurlijk een totaal ongefundeerde stelling, maar ik heb het altijd onthouden  … en thee drinken, daar doe ik niet echt aan. Niet vanwege mijn opa’s uitspraak, maar gewoon, omdat ik het niet zo lekker vind.

Het trekt me gewoon niet … thee. Ik krijg nog een wegtrekker als ik denk aan de oer Nederlandse Pickwick thee. Die werd naar mijn smaak altijd veel te lang getrokken, hij werd zó zwart dat ik er geen trek meer in had.

Koffie daarentegen kan mij niet zwart genoeg zijn. Dat drink ik gedurende de dag, sterk en zonder suiker, totdat het acceptabel is om over te schakelen op alcohol. Ik kook meestal onder het genot van een wijntje, daar geniet ik van.

Toch werd ik onlangs een beetje aangestoken door mijn vriendin die altijd thee drinkt. Zij is echt een fruitig typje en volgens haar is thee helemaal hip & happening. Het bewijs vind je in Wellington. Zo werd ik daar door haar meegesleept naar T2, thee voor twee, want we gaan getweeën proeven. Gedwee aan de thee. Als je het mij vraagt, ga ik toch liever fijn aan de wijn, maar dat doen we later wordt mij verteld.

Als we binnenkomen zie ik wanden vol met de meest uiteenlopende theesoorten. Zo ver en zo hoog als je kunt kijken, alleen maar thee.

Zelfs ik, die dus absoluut niet van thee houdt, laat zich uitlokken tot een verrassende tea tasting. Het personeel is super enthousiast en vertellen je met liefde en plezier over …. ja je raadt het al. Thee!  Ik was smakelijk verrast. Ik verraste mijzelf en kocht een pakje van de zojuist gebrouwde vruchten thee. Nou ja, toegegeven … ik kocht de helft. Ik deelde het pak met mijn vriendin, die de thee ook verrukkelijk vond. Ik kon natuurlijk niet schaamteloos een héle doos kopen nadat ik had gezegd niet van thee te houden.

Was mijn opa bij de tea tasting geweest, dan had hij vast wat gekocht bij deze gave theewinkel. Hij zou het drinken uit zijn Engelse servies. Dat vond ik toen ik jonger was belachelijk lelijk. Nu vind ik het eigenlijk best mooi.

Smaken verschillen en smaken veranderen, zo heb ik gemerkt. Thee kan best lekker zijn.

Maar van alle theesoorten smaakt muntthee mij toch het best. Onwillekeurig bekijk ik even de blaadjes van mijn munt als ik er thee van maak. Er zit toch niks op?

Nee hoor mijn plantje staat er prima bij, zo op het oog zie ik er geen luis op zitten.
En na het knippen houd ik de takjes netjes onder de kraan. Pas daarna zet ik er thee van.

Gevaar geweken opa, van dit kopje krijg ik ècht geen luizen.

8 thoughts on “Over thee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s