Twijfelaar

Het is maandag, tijd voor Cross Fit. Na het weekend moet het luie zweet er weer uit gewerkt worden. Ik doe het inmiddels al een poosje en vooralsnog zit er een stijgende lijn in prestaties èn spierpijn.

Mijn beul vindt ook dat er progressie in zit en maakt elke sessie een tikkeltje zwaarder en varieert de oefeningen. Ik merk dat mijn kracht-uithoudingsvermogen beter wordt. Hij zegt dat ik erg fit ben, op het atletische af. Echt waar? Ik voel me enorm stoer, maar schijnbaar kan het nòg beter. De week ervoor heb ik een sessie gemist. Ik geloof niet dat hij erg onder de indruk was. Volgens hem moet ik minimaal eens per week afgemat worden om me enigszins te kunnen meten aan iemand van ècht atletisch kaliber. Voor een maximaal resultaat moet ik eigenlijk ook op woensdag komen zegt hij met een stalen kop.

Terwijl de zweetdruppels gestaag op de vloer ploppen leren mijn personal trainer en ik elkaar een beetje beter kennen.

Wat mij opvalt is dat hij best veel over mijn geboorteland weet. Hij heeft Nederland een paar keer bezocht en is onder de indruk van de Keukenhof. Ik ben er nog nooit geweest; ik ben niet zo van de bollen. Ik vind rozen mooier.

In een andere sessie vertelt hij dat hij zich tijdens één van zijn bezoeken tegoed heeft gedaan aan die heerlijke zoute dropjes. Getverjesses, daar hou ik helemáál niet van. ‘Waar hou je dan wel van,’ vraagt hij? ‘Oliebollen?, die eet iedereen toch in Nederland zo rond oud en nieuw?’. Lekker vindt hij ze . ‘Wat?’, zeg ik, ‘Die vettige meelballen? Ik had toch al gezegd dat ik niet van bollen houd. Nee, dankje(k)wel, daar doe je mij geen plezier mee.’

Vorige week vroeg hij of ik soms familie ben van dè Bas Rutten. ‘Ja’, zeg ik, ‘een reuze befaamd lasser toch?’ Ongelovig kijkt hij mij aan. ‘Ik hoop toch echt dat je een grapje maakt? Ik bedoel “De Nederlandse Mixed Martial Arts vechter en kickbokser. Voormalig kampioen zwaargewicht”. Jij komt toch uit Nederland? Ken uw beroemdheden!’

De roem van ònze Bas Rutten reikt tot diep in de familie. Hij had een ijzeren wil en bracht het tot professioneel lasser. Hij smeedt metaal zo prachtig aan elkaar dat hij een titel heeft verworven. Zijn las staat bekend als de “Baslas”. Dat heeft hij toch mooi voor elkaar gebokst.

Ik heb m’n pasje vandaag nog niet door de blieper gehaald of ik word al toegeroepen door mijn trainer: ‘Heb je de hockey gevolgd van de afgelopen week?’. Schijnbaar was de jaarlijkse Hawke’s Bay Cup gaande in het Unison Hockey Stadium. ‘Wil je mijn filmopname even zien’, vraag hij. Hij wacht niet eens op antwoord. ‘Vast wel’, zegt hij,  ‘jij als èchte Nederlandse; dat vind je vast leuk. Nederland heeft toch immers het beste dames hockey team van de wereld?’

Ik kijk hem een beetje verdwaasd aan. ‘Dat wist je toch wel hè?’, zegt hij. Wat bedoelt hij?, Of Nederland het beste team heeft, of dat het jaarlijkse hockey gebeuren plaats heeft gevonden? ‘Ja hoor’,  lieg ik voor beide mogelijkheden terug … (Ik hou helemáál niet van hockey).

Als we aan de grondoefeningen zijn toegekomen hebben we het over onze kinderen die op dezelfde school zitten. Vorige jaar heeft de school een nieuwe Nederlandse wiskunde leraar gerekruteerd. We zijn het erover eens dat hij verschrikkelijk lang is. Maar ja, dat zijn alle Nederlanders volgens hem.

Ineens zegt hij: ‘Ik begin een beetje aan je te twijfelen hoor’. Verschrikt vraag ik of ik de oefening verkeerd doe. Hij heeft het echter niet over mijn sportprestaties. Hij vindt het  verdacht dat ik geen Sinterklaas vier, niet van zoute drop houd en dat ik walg van oliebollen en dat ik mijn Nederlandse (sport) beroemdheden niet ken. En boven alles … ik ben nog klein ook. Hier klopt iets niet, volgens hem. Ik trek mijn wenkbrauwen op.

Hij is even stil en dan zegt hij: ‘Weet jij wel zeker dat je uit Nederland komt?’

2 thoughts on “Twijfelaar

  1. Tja, niet van bollen en drop houden? Dat bestaat niet! En dan kan ik op die laatste vraag werkelijk antwoorden met ‘nee!’

    Trouwens, de Keukenhof is fantastisch en zeker niet alleen bollen! Ik zeg al bijna: als jij eens hier bent gaan we daarheen.
    Bijna!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s