Achter onze schutting is het goed toeven

Toen wij hier kwamen wonen grensde onze achtertuin aan een appelboomgaard. Dat was handig en spannend. Wij klommen regelmatig over de schutting om een lekker stukje fruit te scoren…

Het enige dat we nu nog in de wacht kunnen slepen over de afscheiding is een stukje zacht gekookte bloemkool. Tenminste … dat dacht ik.

Achter ons huis is namelijk een paar jaar geleden een dorp voor gepensioneerden gebouwd. Het heet “Summerset in the Orchard”. Ik vind het een rare naam. Het suggereert dat je de herfst van je leven door gaat brengen in een boomgaard. Wat het allang niet meer is; het is een dorpje hoor meneer de investeerder. Hij dacht blijkbaar dat het een “passende” naam was. Met de nadruk op was.

Of je tegen boompjes of huizen aankijkt, dat maakt wel degelijk verschil. Om de verandering voor ons als buurt zo optimaal mogelijk te maken richtten wij direct een comité op. Zo konden wij ons lekker tegen alles met betrekking tot de bouw aan bemoeien.

En dat gebeurde dan ook. We hebben er een mooie schutting aan over gehouden. De oude was van heel oud geverfd gegalvaniseerd ijzer en deze is van hout en net iets hoger dan gemiddeld. We hebben ook afgedwongen dat de huizen minimaal 5 meter van de schutting zouden moeten staan en niet te hoog alstublieft.

Al met al heeft de bouw een paar jaar geduurd. Herhaaldelijk dachten wij dat er een aardbeving was door de zware machines die hier achter te keer gingen. Om maar niet te praten van het stof dat overal op, in en onder zat. Ik was blij dat het eindelijk af was.

Ik had er nog nooit een kijkje genomen. Tot een paar weken geleden … En dat was heel toevallig. Ik zou namelijk gaan wandelen met een Engelse vriendin, vanaf haar huis. Wij hebben maar een auto en die had mijn man mee en hij bleef maar weg. Ik belde m’n vriendin met de mededeling dat ik niet kon komen en zij stelde voor mij op te komen ophalen om ergens een kopje koffie drinken.

Ik drink eigenlijk nooit ergens koffie, dus toen we de hoek omreden en zij mij vroeg waar we heen zouden gaan, had ik geen idee. Haar blik valt op het bord “Café Divine” dat bij de ingang van “Summerset” staat. Waarom gaan we daar niet wat drinken? Ja, dat lijkt me “goddelijk” zeg ik voor de grap.

Het is een zonnige dag en ik ben stomverbaasd. Het restaurant ziet er reuze gezellig uit. Terrasje erbij met parasolletjes, van die leuke rieten stoeltjes en ga zo maar door. Er ligt een mooi onderhouden jeux de boules baantje bij en een paar oudjes laten de ballen lustig rollen. Ze hebben het echt gezellig, dat zie je zo.

We lopen naar binnen om onze koffie te bestellen en daar verbaas ik me alweer. Mijn blik valt meteen op de bibliotheek aan de linkerkant. Helemaal ingericht in mijn stijl, met heel veel mandjes. Een eindje verder de gang in zit zelfs een kapper. Alles is nieuw en ziet er prachtig uit.

We drinken ons kopje koffie, dat overigens uitermate goed smaakt, en zitten ons te verwonderen over de “look and feel” van dit dorpje. Ik maak een grapje en zeg: “Over een paar jaar klimmen we gewoon over de schutting en gaan we hier wonen. Lekker makkelijk, alles wordt onderhouden en je kunt ook nog lekker eten en een wijntje drinken.” Inmiddels had ik al op het menu gezien dat ze heerlijke dingen serveren.

De week erop zou ik met mijn Nederlandse vriendin gaan wandelen. Ze sms-te mij dat ze last van haar rug heeft en niet kan lopen. Ik stel voor om onder het genot van een kopje koffie even bij te kletsen. Ik weet inmiddels een “goddelijk” restaurantje. “Ach ja, waarom niet”, zegt ze als ik “Divine” voorstel. Zij is dezelfde mening toegedaan als ik. Zie je nou wel, nog een enthousiasteling.

Tijdens mijn hartstochtelijk uitwijding over het gebeuren achter de schutting komt mijn man ineens met de opmerking dat ik maar eens gauw een inschrijfformulier moet gaan regelen …

One thought on “Achter onze schutting is het goed toeven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s